top of page

Arhiv novic 2023

Nastop Sanje Rozman v Radovljici

V torek, 19.12,2023 je Sanja Rozman predstavila svojo novo knjigo Ujetniki preteklosti v knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica.

 

Voditeljica Urška Kljajič je pripravila zelo izvirna vprašanja, ki so bila osnova za zanimiv pogovor s publiko. Res čudovita publika.

20231220200259-f63afb35-la.jpg

Intervju Sanje Rozman v reviji Obrazi

V decembrski številki revije Obrazi boste našli zanimiv intervju Patricije Fašalek s Sanjo Rozman. Govori o tem, kako božični prazniki dostikrat v ljudeh obudijo stare rane, in da nas življenje samo usmeri v iskanje tega, kar naj bi nas izpolnilo.

Revija Obrazi.jpg

Intervju Sanje Rozman v reviji Jana

V novembrski številki revije Jana je objavljen odličen intervju Katja Božič s Sanjo Rozman, posvečeni izidu njene nove knjige Ujetniki preteklosti. 

 

Poudarek: "To, kar v resnici zdravi, je človeški odnos. Ljubezen, če hočete. Da je nekomu mar."

Revija Jana.jpg

Intervju Sanje Rozman v reviji Bukla

Preberite intervju Vesne Sivec poljanšek s Sanjo Rozman v novi številki revije Bukla, posvečeni Slovenskemu knjižnemu sejmu.

 

Odlomek: 
V Ujetnikih preteklosti ste se odločili za zanimiv pristop; bralec v knjigi spremlja zgodbo klientke Ane, ki pride k vam po pomoč, vzporedno pa nizate tudi drobce svoje osebne zgodbe, ki na neki način nadgrajuje klientkino pripoved in ji tako daje dodatni pomen tudi z vrsto strokovnih, a še vedno poljudno zapisanih pojasnil na temo duševnih zakonitosti. Ste se za tak pristop odločili, da bi zgradili odnos z bralcem in ga preko tovrstnega mostu lažje povedli v razumevanje procesa terapije in dela na sebi?

Tudi to je bil moj namen. O procesih okrevanja sem pisala že v mojih knjigah Umirjenost in Pogum, a tokrat sem si želela nagovoriti tudi tiste, ki sicer niso ljubitelji knjig za samopomoč in si želijo le prebrati dobro zgodbo, pa se lahko mimogrede še kaj naučijo. Spoznanje o tem, kako lahko travmatični dogodki v otroštvu nekomu uničijo življenje, je pri nas premalo znano, kar povzroča nemalo bolečih nesporazumov in vdanosti v usodo, ko bi se vendarle dalo še marsikaj popraviti. Predvsem pa sem hotela opisati proces okrevanja od travm, ki se lahko zgodi v varnem in naklonjenem terapevtskem odnosu. In da opišeš odnos, moraš opisati oba protagonista, kakšni osebi sta, kako razmišljata, čutita, čustvujeta, kakšne so njune sence iz preteklosti. 

bukla.jpg

Intervju Sanje Rozman v reviji Oni

Današnja priloga časopisa delo Ona je objavila zanimiv intervju z mano o Sanjini novi knjigi Ujetniki preteklosti, ki ga je pripravila novinarka Nika Vistoropski.


Odlomek:

Travme najhuje vplivajo na nas, ko so že davno mimo. V knjigi zapišete: "Vojna se je končala, a za žrtve se nikoli ne konča." Življenje v miru je tudi v najbolj širokem smislu blagoslov, če govorimo o geopolitični stabilnosti ali o zdravem družinskem okolju. Kako bi opisali posledice vojn, ki jih doživljamo ljudje?


Van der Kolk, eden najbolj znanih strokovnjakov s tega področja, pravi, da za to, da bi očistili posledice travme, potrebujemo štiri generacije. Štiri generacije, ki se ne zapirajo med štiri stene, štiri generacije, ki si prizadevajo k miru. Smo četrta generacija po drugi svetovni vojni. Verjamem, da se med vsemi nami še vedno širi nepredelana bolečina. Še vedno smo ujetniki preteklosti, saj je ne znamo preseči. Najpogosteje zmoremo le to, da naslednji generaciji predamo vso bolečino in zamere. A najhujša vojna, ki divja v slovenskih družinah, je vojna alkoholikov in njihovih žrtev.

ona.jpg

2. Nacionalna konferenca obvladovanja nekemičnih zasvojenosti, Brdo pri Kranju 20. in 21. november. 

Sanja Rozman:

"Pred 30 leti sem ljudi morala prepričevati, da nekemične zasvojenosti sploh obstajajo. Danes pa Nacionalni inštitut za javno zdravje organizira že drugo nacionalno konferenco na to temo in udeležuje se je veliko število strokovnjakov iz šolstva in zdravstva. Korak bližje k temu, da bodo programi okrevanja na voljo vsem, ki jih potrebujejo."

20231120_162434.jpg

Sanja Rozman bo nastopila
na 39. Slovenskem knjižnem sejmu

Sanja Rozman bo nastopila na 39. Slovenske knjižnem sejmu v četrtek, 23.11.2023 ob 18h na Pogovorni postaji. 


Priljubljenost priročnikov za samopomoč in osebno rast vztrajno raste. Ljudje v stiski iščemo različne načine, da bi si pomagali, in pogosto je knjiga prvo, po čemer posežemo, da bi se počutili bolje: v njej iščemo tolažbo, uteho in nasvet. Toda ali to zadošča? In kako naj v poplavi tovrstnih knjig najdemo pravo? O tem bo s terapevtkami in knjižnimi avtoricami Sanjo Rozman, Urško Ajdišek in Tino Bončino razmišljala novinarka Nika Vistoropski.


Dobimo se v četrtek popoldan na knjižnem sejmu! Vabljeni.

image.png

Predstavitev knjige Ujetniki preteklosti v Konzorciju

Predstavitev nove knjige Sanje Rozman v Konzorciju Mladinske knjige je bila prijeten dogodek, ki je med seboj povezal bralce Sanjinih knjig.

Voditeljica dogodka novinarka Nika Vistoropski je Sanjo spraševala o podrobnostih o knjigi in o njenem psihoterapevtskem delu, osvetlili pa sta tudi drobce iz njenega osebnega življenja.

VABILO!
Predstavitev knjige Ujetniki preteklosti

Vljudno vabljeni na srečanje z dr. Sanjo Rozman. Pogovor z njo, ki ga bo vodila novinarka Nika Vistoropski, bo v četrtek, 16. novembra 2023, ob 18. uri v Konzorciju
v Ljubljani.

Zdravnica in psihoterapevtka dr. Sanja Rozman v svoji novi knjigi Ujetniki preteklosti pravi, da preteklost piše našo usodo na podlagi prepričanj in stališč, ki smo
jih sprejeli že tako davno, da se tega sploh več ne spomnimo
. V knjigi nas skupaj s klientko Ano in skozi osebne zgodbe vodi po poti prepoznavanja globokih zakonitosti duševnosti. V njunem pogovoru plast za plastjo odkrivamo, kaj vse se skriva pod težavnim vedenjem, zasvojenostjo, nasiljem in napačnimi odločitvami ter kako se izogniti ponavljanju boleče preteklosti.

Sanja Rozman, Ujetniki preteklosti, podolgovata.png

KONČNO!
Nova knjiga Sanje Rozman:
Ujetniki preteklosti, Mladinska knjiga

Izšla je dolgo pričakovana nova knjiga Sanje Rozman. V njej se je avtorica poskušala približati svoji zvesti publiki tako, da je težke zakonitosti travme, zasvojenosti in okrevanja skrila v napeto zgodbo, ki je ne boste mogli odložiti iz rok.

Medtem, ko boste spremljali pripoved klientke Ane, se boste kar mimogrede seznanili z osnovnimi principi otroške travme, drsenja v zasvojenosti in težke poti iz njihovega brezna. Razumeli boste, da se tudi dobri ljudje včasih zaradi spleta okoliščin in napačnih vzorcev iz preteklosti znajdejo v situacijah, za katere so si prisegli, da se jim nikoli ne bodo zgodile, in v bolečih odnosih, ki odpirajo stare nezaceljene rane. Vzporedno z Anino pripovedjo pa se odvija tudi zgodba psihoterapevtke, ki se ne skriva za anonimnostjo svoje poklicne vloge, temveč se pokaže kot nekdo, ki ga je prav tako oblikovala preteklost.    


Preplet dveh edinstvenih osebnosti v posebnem odnosu, ki zdravi obe, vam bo razodel, kaj je bistvo psihoterapije: globoko intimno in iskreno srečanje dveh oseb, združenih v skupnem zaupanju in upanju. Takšni odnosi so pogoj za osebno spremembo in rast obeh protagonistk.


Zgodbe, ki nas vodijo z vzgledi okrevanja in nas učijo, kaj je v življenju najpomembnejše, so terapevtsko sredstvo. Ko jih beremo, se nekaj v nas prebudi in dopolni, da začnemo drugače doživljati sebe in druge. Po branju Ujetnikov preteklosti ne boste več gledali na svet kot na prostor, v katerem vam iz vseh strani grozi nevarnost, temveč boste v sebi, ljudeh in odnosih začeli videvati potencial za ljubezen.


Knjigo lahko naročite na https://emka.si/products/ujetniki-preteklosti ali v knjigarnah Mladinske knjige.

Ujetniki preteklosti_naslovnica.png

ODDAJA ZA NEODVISEN.TV
Pasti novodobnih zasvojenosti

V studiu Zavoda7 in neodvisen.tv smo začeli snemati serijo prispevkov "Pasti novodobnih zasvojenosti." Oddaje potekajo v živo.

 

Gre za dialog med voditeljem Bojanom Kodeljo in psihoterapevtko Sanjo Rozman, z učenci višjih razredov izbrane osnovne šole, njihovimi starši  in učitelji. Predstavitvi naslovne teme sledijo vprašanja in odgovori. Narocniki oddaj so posamezne osnovne šole, pokrovitelj in financer pa Ministrstvo za zdravje.

IMG_0785.jpg

POLETNO BRANJE
Počitniška akcija: brez poštnine do 16.7.2023

Izbirate knjige za počitniško branje?  Izberite knjige Sanje Rozman, ki ne bodo samo potešile vaše radovednosti, ampak vas bodo lahko tudi usmerile na pot okrevanja 

in reševanja partnerskih težav.

 

Da bi to poletje prebrali še več knjig, smo za vas pripravili akcijo z brezplačno poštnino 

pri nakupu v naši spletni trgovini.

 

Pohitite in izkoristite akcijo!

Za koriščenje popusta uporabite kodo: POLETNOBRANJE23

Summer2023.png

Predavanje Sanje rozman
za Ministrstvo za obrambo

Upokojitev pomeni veliko spremembo v življenjskem slogu, še posebno za tiste, ki imamo svoje delo za poklicanost. Med zaposlenimi v vojaških poklicih je mnogo takih, zato smo veseli pobude Ministrstva za obrambo, ki vsako leto pripravi enotedenski seminar za svoje delavce, ki končujejo svojo kariero.

Da stresa zaradi izgube smisla ne bi utapljali v alkoholu in drugih zasvojenostih, jim že več kot 15 let vsako pomlad Sanja Rozman pripravi predavanje o alkoholizmu in nekemičnih zasvojenostih. Letos pa ga je dopolnila še z delavnico o meditaciji. Prijeten ambient v hotelu Aria na Debelem rtiču in odlična publika.

IMG_20230606_114635.jpg

Knjižni klub v Centru Spremembe:
Alenka Rebula Tuta - Blagor ženskam

Zamejska avtorica številnih zanimivih in globokih knjig Alenka Rebula Tuta nam je popestrila nedeljsko popoldne z obiskom v knjižnem klubu v našem Centru spremembe. Uživali smo v njenih obširnih in globokih odgovorih in razlagah o življenjskih vprašanjih.

IMG_4418.jpg

Spletna oddaja Prebujenje 9 : 
Skrite (ne-kemične) zasvojenosti in otroška travma

Sanja Rozman bo v ponedeljek, 17.4.2023 ob 20:00 v spletni oddaji Prebujenje 9 z gostiteljem Nejcem Volaričem spregovorila o zasvojenosti in vplivih otroške travme na odraslost in na nastanek zasvojenosti.

n.png

Predavanje Sanje Rozman:
En kozarec je preveč in 1000 jih je premalo

Vabimo vas na predavanje Sanje Rozman z naslovom En kozarec je preveč in 1000 jih je premalo, ki bo 27. marca ob 18.00 v Knjižnica Otona Župančič, 3. nadstropje v Ljubljani.

image005.png

Radio ARS, oddaja Glasovi svetov:
Travma - kaj zares je, kako odreja naša življenja in kako mi lahko urejamo njo

Dne 15.3.2023 ob 14:00 uri v oddaji Glasovi svetov na kanalu Ars z voditeljico Liano Buršič in gostjo prof. Metko Kuhar se bo Sanja Rozman pogovarjala o raznih vidikih travme, od osebne do transgeneracijske, kako vplivajo na naša življenja in kako se da posledice preprečiti in zdraviti. Vabljeni k poslušanju. 

5. Partnerskei maraton pozitivne psihologije
Boljši odnosi, boljše življenje

Pred polno dvorano z občinstvom, sestavljeno pretežno iz parov, je bilo zanimivo predavati o ljubezni.

 

Kaj vse si pod ljubeznijo predstavljamo, kakšne iluzije gojimo v zvezi s tem, na katerih čereh se iluzije lahko sesujejo in kako obdržati iskro zanimanja od zaljubljenosti, preko tovarištva zrele ljubezni še pozno v starejša leta. Pa tudi to, da je ljubezni več vrst in da je vsaka od njih vredna, da se ji posvetimo.

IMG_20230311_155113.jpg

Intervju Sanje Rozman v reviji Priloga ONA:
Denar ni ne zlo ne bog!

Prispevek v reviji Ona, prilogi časnika Delo, govori o tem, kako se prepričanja o lastni vrednosti prenesejo na ravnanje z denarjem. Finančna nezvestoba, zadolževanje, maščevanje, prepričanje, da je biti reven vrlina, do so bogati ljudje nepošteni ... vse to kroji naš odnos do denarja in slednjič tudi to, kako revni ali bogati postanemo in kako ravnamo z denarjem.

image.png

5. Partnerskei maraton pozitivne psihologije
Boljši odnosi, boljše življenje

Sanja Rozman bo predavala na  5. Partnerskem maratonu pozitivne psihologije - boljši odnosi, boljše življenje, ki bo potekal v soboto, 11. 3. 2023 med 15:30 in 21:00 uro v prostorih MIC Nova Gorica (Cankarjeva ulica 10, Nova Gorica - v predavalnici P-05). 

Naslov predavanja bo: Partnerski odnosi med ljubeznijo, navezanostjo in odvisnostjo


Nekaj poudarkov: 
Ko si izbiramo partnerja za vse življenje, se več ukvarjamo s tem, da bi našli idealni par, kot pa s svojo lastno sposobnostjo za ljubezen. Dostikrat se ne zavedamo, kako močno na nas vplivajo:

 

  • Stili navezanosti ( po Ainsworth, Bowlby), ki smo jih izoblikovali že v prvih letih otroštva.

  • travme iz otroštva, še posebno kronična razvojna odnosna travma (Vander Kolk, Herman),

  • zaljubljenost kot projekcija idealnega partnerja,

  • vzorci odvisnosti, prave bolezni zasvojenosti z odnosi,

  • duhovnost in predstave o Višji sili.

Šibkosti se pokažejo v dolgotrajnih partnerskih odnosih in takrat jih oba partnerja lahko ozavestita in se odločita, da jih poiščeta in ozdravita. Vprašanja, na katera bo predavanje odgovorilo:

  • Kaj vse pojmujemo pod besedo "ljubezen"

  • Ali ljubezen vedno boli?

  • Kaj to pomeni, da ljubimo "preveč."

  • Zakaj pravijo, da ne moreš ljubiti drugih, če ne ljubiš sebe?

  • Kaj je "prava" ljubezen, ki jo vsi iščemo?

Eventim - izpostavitev spletna stran – celotne ponudbe (3).png

Knjižni klub v Centru Spremembe:
Katarina Nadrag - Utopljene sanje

V februarskem Knjižnem klubu smo, v našem Centru spremembe, gostili Katarino Nadrag, avtorico pretresljivih biografij Utopljene sanje in Poslušaj me, tebi pojem.

Ne le, da sta knjigi mojstrsko napisani, pomembni sta nam tudi zato, ker sta pristni pričevanji o trpljenju otrok v družinah, kjer kraljuje alkohol in druge zasvojenosti.

Dragoceno je, kadar lahko prebiramo taka pričevanja, saj nam pomagajo ozavestiti in se spomniti na lastne težave med odraščanjem ter razumeti škodljive posledice, ki jih otroci alkoholikov nesejo v odraslo življenje.

Takih knjig si želimo še več. Hvala Katarini in njenemu možu Mihi za res izredno lep večer, poln iskrenih pričevanj in vere v to, da je tudi iz tako težkih razmer moč zrasti pokončen in dober človek.

kn.png

Prijave v skupino za zdravljenje nekemičnih odvisnosti
so zaključene

Obveščamo, da so prijave v skupino za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti zaključene, ker so vsa mesta zapolnjena.

 

Za obveščanje o nadaljnjih sprejemnih rokih se prijavite na naše spletne novice.

Zavod Sprememba v Srcu

PRIJAVE ZAPRTE!

Skupina za zdravljenje nekemičnih odvisnosti
ponovno odpira svoja vrata!

Vse, ki vas zanima delo v terapevtski skupini pod vodstvom Sanje Rozman, obveščamo, da smo začeli s postopkom vključevanja novih kandidatov v naš program.


Kandidati naj svojo prijavo oddajo na naslovu sanja@spremembavsrcu.si.


Dobrodošli!

Sanja Rozman

_DSC4235.jpg

Nova oddaja o zasvojenostih s Sanjo Rozman:
Peklenska gugalnica 1. del

Sanja Rozman je za neodvisen.tv pripravila serijo televizijskih oddaj PEKLENSKA GUGALNICA, v kateri bo na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj poljudno razložila, kako le-te nastanejo in zakaj, kako potekajo, kakšne so posledice, in kaj lahko zasvojeni ali njihovi družinski člani naredijo, da bi okrevali in pomagali.

Vabljeni k ogledu prve oddaje na spodnji povezavi!

slika.png

Prvi Knjižni klub v Centru Spremembe:
Zlatko Blažič - Zgodovina moje heroinske odvisnosti

 

Knjiga je idealno terapevtsko sredstvo, ki bralcu lahko posreduje vse od najnovejših strokovnih dosežkov do čustvenih nians osebne izkušnje, ne da bi pri tem prekoračila njegove meje.

V Zavodu Sprememba v srcu smo se odločili biblioterapijo nadgraditi tudi s pristnim srečanjem z ustvarjalci. Naš prvi gost je bil Zlatko Blažič, avtor knjige Zgodovina moje heroinske odvisnosti. V pogovoru z njim smo izmenjali izkušnje okrevanja od zasvojenosti in dobili dragoceno pričo tega, da je življenje po zasvojenosti vredno vloženega truda.

IMG_4236.jpg
bottom of page