top of page

Sanja Rozman

dr. med., spec., CSAT, CMAT, TAP

Vodja in ustanoviteljica zavoda Sprememba v srcu

Sanja Rozman se je rodila 12. 6. 1956 v Brežicah. Maturirala je na bežigrajski gimnaziji in nadaljevala šolanje na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Takoj po zaključku fakultete se je zaposlila kot zdravnica na Zavodu Republike Slovenije za rehabilitacijo v Centru za poklicno rehabilitacijo, kjer je delala do upokojitve kot specialist iz medicine dela, prometa in športa.

Leta 1991 se je zaradi krize v družini, nastale ob razkritju takratnega soproga, da je zasvojen s hazardiranjem, zatekla po pomoč k dr. Janezu Ruglju. Tam se je posvetila zdravljenju svoje odvisnosti od odnosov in učenju socialno-andragoške metode, ki jo je dr. Rugelj utemeljil in uporabljal. Leta 1997 se je ponovno poročila in ima tri hčerke.

Leta 1993 je izšla njena prva knjiga Sanje o rdečem oblaku, ki je Slovence presunila s svojo iskrenostjo in odkritim pisanjem o osebnih stiskah. Okoli nje so se začeli zbirati ljudje, ki so želeli pomoč pri zdravljenju svoje odvisnosti od odnosov. Ustanovili so Društvo za pomoč zasvojenim in drugim ljudem v stiski, ki se je leta 2012 preoblikovalo v zavod Sprememba v srcu in ves ta čas uspešno deluje na področju zdravljenja nekemičnih zasvojenosti.

Napisala je še 6 knjig, vodila je tudi veliko število predavanj in delavnic na razne teme z omenjenega področja. Dodatno se je izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst - Psychotherapist),  skupinske analitične psihoterapije in  vedenjsko-kognitivne psihoterapije, pa tudi iz psihoterapevtskih tehnik kot je psihodrama. Leta 2002 je prebolela raka dojke, naslednje leto pa je bila izvoljena za predstavnico Slovenske Evropa Donne, Združenja za borbo proti raku dojk, v izvršnem odboru mednarodne organizacije Evropa Donna European Breast Cancer Coalition s sedežem v Milanu, kjer je aktivno sodelovala na mednarodnih strokovnih konferencah s predavanji na temo odnos med zdravnikom in pacientom, k pacientu usmerjena obravnava, komplementarna in alternativna medicina ter podobno.

Ljubezni je za vse dovolj. Treba pa je odstraniti ovire v sebi, ki nam preprečujejo, da bi jo sprejeli.

Leta 2010 se je vključila v izobraževanje ameriškem strokovnjaku dr. Patricku Carnesu, pionirju in svetovno znanem strokovnjaku na področju razumevanja in zdravljenja seksualne zasvojenosti. Po večletnem izobraževanju in superviziji si je pridobila naziv CSAT (Certified Sex Addiction Therapist) in še s specializacijo za multiple zasvojenosti (denar, delo, hrana), in naziv CMAT (Certified Multiple Addiction Specialist).

Leta 2013 je začela pri Inštitutu Ipsa z izobraževanjem iz EMDR (Eye Movement Desensitation and Reprocessing), eno redkih psihoterapevtskih tehnik za predelovanje travmatičnih spominov, ki je dokazano učinkovita. Redno se dodatno izobražuje na mednarodnih konferencah UKESAD v Londonu in simpozijih IITAP v ZDA. Vse svoje znanje sproti aktivno vključuje v terapevtski načrt.

 V času svojega delovanja na področju zdravljenja ne-kemičnih zasvojenosti in posledic travme je bila povabljena, da predava različnim publikam: od zdravnikov specialistov, socialnih delavcev, pedagoških delavcev in tudi drugim zainteresiranim ljudem, kot na primer svojcem zasvojenih ali klubom za zdravljenje alkoholizma. Nastopala je v živo in na televiziji v Sloveniji in zamejstvu.

Leta 2012 je predavala o zasvojenosti z odnosi na konferenci Global Addiction v Lisboni. V aprilu 2013 je kot vabljeni predavatelj predstavila dva prispevka na 1st International Conference on Sex and Love Addiction v New Yorku. V letu 2014 je sodelovala kot vabljeni predavatelj na konferenci EBCC (European Breast Cancer Conference) v Glasgowu.

V letu 2013 se je upokojila in svoj čas namenja pisanju knjig, vodenju terapevtskih skupin in delavnic in predavanjem za razne publike. Decembra 2013 je izšla UMIRJENOST, prva od načrtovanih šestih knjig, ki bodo skupaj predstavljale celovit sistem okrevanja od zasvojenosti ali posledic travme. V marcu 2014 je bila dopolnjena še z delovnim zvezkom in zgoščenko z vodenimi meditacijami (predstavitev), s pomočjo katerih se lahko ljudje v stiski tudi sami varno in strokovno korektno lotijo okrevanja od zasvojenosti in posledic travme. Decembra 2015 je izšla njena nova knjiga POGUM, ki govori o človeški poti zorenja skozi bolečino. Trilogijo bosta zaključila knjiga in delovni zvezek MODROST, ki bosta govorila o duhovni komponenti okrevanja, in ki ju pričakujemo v letu 2020.

Trenutno se poleg psihoterapevtskega dela in predavanj ukvarja s prevajanjem svojih knjig in promocijo na angleško govorečem trgu.

Vas zanima več o življenski zgodbi Sanje Rozman?

V naši spletni trgovini naročite njeno knjigo Sanje o rdečem oblaku.

bottom of page