top of page

Aktualne novice 2024

NOVA KNJIGA: UJETNIKI PRETEKLOSTI
O dogodkih, ki ranijo, in odnosih, ki zdravijo.

Banner_SANJA ROZMAN_320x450px_EMKA (1).jpg
Banner_SANJA ROZMAN_320x450px_EMKA (1).jpg

Pogovorni večer s Sanjo Rozman v Sv. Antonu

Vabimo vas na pogovorni večer z dr. med. Sanjo Rozman, ki bo v ponedeljek, 27. maja 2024 ob 18. uri v Hiši kulture v Sv. Antonu. 

Avtorica v svoji novi knjigi Ujetniki preteklosti, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga pravi, da preteklost piše našo usodo na podlagi prepričanj in stališč, ki smo jih sprejeli že tako davno, da se tega sploh več ne spomnimo. V knjigi nas skupaj s klientko Ano in skozi osebne zgodbe vodi po poti prepoznavanja globokih zakonitosti duševnosti. V njunem pogovoru plast za plastjo odkrivamo, kaj vse se skriva pod težavnim vedenjem, zasvojenostjo, nasiljem in napačnimi odločitvami ter kako se izogniti ponavljanju boleče preteklosti.

Pogovor s Sanjo Rozman
Čudež odpuščanja

V torek, 7.5.2024 ob 18:00 uri bo Sanja Rozman sodelovala v pogovoru na temo Čudež odpuščanja v Knjigarni Konzorcij v Ljubljani.

Vljudno vabljeni k udeležbi!

Hospickafe, Ljubljana, 7. 5. 2024_page-0001.jpg

Prispevek Sanje Rozman v reviji Obrazi

 V aprilski številki revije Obrazi si preberite prispevek Sanje Rozman na temo Zasvojeni v digitalnem svetu: " Če bi se razsul internet, bi svet zajel kaos."

Pripravila Patricija Fašalek. Vsi smo odvisni od interneta, eni pa so tudi zasvojeni. v čem je razlika? 

obrazi.png

Dnevna soba RTV Slovenija 1

V četrtek 25.4. ob 17:55 bo na TVSLO1 na sporedu oddaja Dnevna soba z voditeljico Bernardo Žarn in gostjo Sanjo Rozman. Govorili bosta o tem, zakaj se je potrebno celostno aktivirati za zdravo življenje, in predstavili Sanjino najnovejšo knjigo Ujetniki preteklosti. 

-4126422832370669708.jpg

Srečanje s Sanjo Rozman v Mariboru

V četrtek 4. aprila je imela Sanja Rozman predstavitev svoje najnovejše knjige Ujetniki preteklosti v Mestni knjigarni Mladinske knjige v Mariboru.  Obiskovalci, ki jih je zanimala tema o travmi in psihoterapiji, so napolnili dvorano v drugem nadstropju, pozorno poslušali in na koncu postavili več zelo relevantnih vprašanj. Pogovor s pisateljico je vodila Danaja Lorenčič.

Knjižni klub v Centru spremembe:
Nataša Konc Lorenzutti - Kava pri dišečem jasminu

V nedeljo 24. marca smo v Centru spremembe gostili igralko in pisateljico Natašo Konc Lorenzutti. Pred tem smo v sklopu programa za okrevanje po zasvojenostih in travmi brali njeno knjigo Kava pri dišečem jasminu, v kateri je mojstrsko in zelo iskreno opisala svojo izkušnjo v škodljivem odnosu z zasvojenim s hazardiranjem.

Takšne pristne zgodbe so nam v veliko pomoč, da se naučimo, kako se izogniti ponavljanju odvisnih odnosov. Knjižni klub je vodila Barbara Ana Fužir Schart. 

Vabilo na srečanje s Sanjo Rozman v Mariboru

V četrtek, 4.4. ob 18h vas vabimo v Mestno knjigarno Mladinske knjige v Mariboru na Srečanje s Sanjo Rozman. Govorili bomo o zgodbah iz knjige Ujetniki preteklosti, ki nas vodijo z zgledi okrevanja.

V knjigi nas pisateljica skupaj s klientko Ano in skozi osebne zgodbe vodi po poti prepoznavanja globokih zakonitosti duševnosti. V njunem pogovoru plast za plastjo odkrivamo, kaj vse se skriva pod težavnim vedenjem, zasvojenostjo, nasiljem in napačnimi  odločitvami ter kako se izogniti ponavljanju boleče preteklosti.

Pogovor z dr. Rozmanovo bo vodila novinarka in sociologinja Danaja Lorenčič.

Prisrčno vabljeni.

Sanja Rozman 795x795 (2).jpg

Vir: Mladinska knjiga

Predavanje Sanje Rozman v Hospickafe
Predstavitev knjige Ujetniki preteklosti

Pogovarjanje o smrti in umiranju ni najbolj privlačna tema za poslušalce, zato ga v Hospicu radi popestrijo s posebnimi gosti. V ponedeljek 25.3. so v prelepi mestni kavarni Loggia pripravili pogovor z gostjo Sanjo Rozman o njeni najnovejši knjigi Ujetniki preteklosti. Veseli smo bili velikega števila poslušalcev, ki so pozorno poslušali in zanimivo spraševali. Dogodek je odlično vodila Diana Pungeršič. 

Predavanje Sanje Rozman
Predstavitev knjige Ujetniki preteklosti

V ponedeljek 25.3. ob 18h zvečer bo Sanja Rozman predstavila svojo novo knjigo Ujetniki preteklosti v Kopru. Vabljeni na pogovor o odnosih, ki napolnijo in spremenijo življenje.

slika.png

Predavanje Sanje Rozman
Vzgoja otrok, ki bodo odporni na zasvojenost

15. mareca  je Mladinski center Krško pod vodstvom Vanje Vidmar  organirziralo predavanje Sanje Rozman Kako vzgajati otroke, da ne bodo ranljivi za zasvojenosti. Več o dogodku, si lahko preberete na spodnji povezavi.

IMG_20240315_170844.jpg

Predstavitev knjige Ujetniki preteklosti:
 Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Dne 28. februarja je Sanja Rozman predstavila svojo najnovejšo kljigo Ujetniki Preteklosti na psihološkem večeru v Knjižnici Šmarje pri Jelšah. Dogodek je vodila Jana Turk Šulc.

V prihodnjih dneh ne zamudite!
PRIHAJAJOČI DOGODKI

  • 28. februar Predstavitev knjige Ujetniki Preteklosti na psihološkem večeru v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, vodi Jana Turk Šulc.

  • 8.marca predavanje Sanje Rozman za Pozitivno prihologijo, vodi Nastja Mulej, online.

  • 15. marec predavanje Sanje Rozman Kako vzgajati otroke, da ne bodo ranljivi za zasvojenosti, organizira Vanja Vidmar, Mladinski center Krško.

  • 16. marca ob 11h snemanje oddaje za Radio Ognjišče z Sanjo Rozman in Matejo Subotičanec Za življenje, o zakonskih težavah in o težavah v odnosih nasploh.

  • 26. marec predstavitev knjige Ujetniki Preteklosti in intervju s Sanjo Rozman Koper Hospickafe, vodi Diana Pungeršič.

  • 4. april ob 18h predstavitev najnovejše knjige Sanje Rozman Ujetniki preteklosti v Mestni knjigarni Maribor.

Podcast
Dušni (ne)mir

8. februarja je Sanja Rozman posnela podcast z Gorazdom Dominkom za serijo podcastov Dušni (ne)mir. Pogovarjala sta se o novi knjigi Ujetnik i preteklosti in o psihoterapiji.

"Travmo se da ozdraviti"
dr. Sanja Rozman v podkastu Modra soba

Poslušajte podcast Modra soba, v katerem se Sanja Rozman pogovarja s dr. Metko Kuhar, avtorico, raziskovalko in profesorico, ki se ukvarja s pisanjem o travmi. V podkastu sta se z voditeljico  pogovarjali o konceptu travme in razvoju psihoterapije, dinamiki soodvisniških in nasilnih odnosov, o toksičnem sramu in podrejanju, narcisizmu, odpuščanju in samoodpuščanju. Dr. Sanja Rozman je spregovorila tudi o svojih osebnih izkušnjah, ki so vplivale, da se je posvetila zdravljenju nekemičnih zasvojenosti in soodvisniških odnosov in o tem, kako doseči spremembo v srcu.


"Ko enkrat dojameš, da si v redu, da je tudi svet vredu (če si vsaj malo pazljiv) in da je vredu tudi večina ljudi, je to resnična sprememba v srcu. In majhna skupina, ki tovrstne spremembe jemlje resno in jih preko sebe uveljavlja, lahko naredi spremembo v družbi." 

Podkast lahko poslušate tudi preko AVDIO vsebin: TUKAJ

sensa.png

Podcast Pfizer - Poglavje za zdravje:
 Življenje z rakom

Sanja Rozman se je kot prebolela raka dojk vključila tudi v ozaveščanje žensk o tem problemu, in je dolga leta kot sodelavka evropske in slovenske organizacije Evropa Donne predavala na raznih konferencah o težavah, ki jih doživljajo bolnice.

Poslušajte podcast Poglavje za zdravje: Živeti z rakom, ki ga je sponzorirala farmacevtska firma Pfizer.

Snemanje zadnje iz serije oddaj
Peklenska gugalnica

23.1. bo potekalo snemanje zadnje iz serije oddaj Peklenska gugalnica, ki so dostopne na neodvisen.tv. Tema: Seksualna zasvojenost.

Seksualnost, kadar je vzajemna in ljubeča, je lahko ena lepših plati človeške ljubezni. Ker pa imata seksualna stimulacija in orgazem moč, da v naših možganih in telesu sprožita spremenjeno, opojno stanje zavesti in telesno sprostitev, se lahko ljudje naučijo zlorabljati seksualno vzdraženje in potešitev za to, da ne bi čutili vsega, kar je narobe v njihovih življenjih. Če to počnejo prepogosto in imajo morda še druge dejavnike tveganja ali druge pridružene zasvojenosti, se lahko čez čas izgubi možnost nadzora. Oseba se ne zna več pomiriti brez seksualne stimulacije in lahko se zaradi tega znajde v nevarnih, prepovedanih in nasilja polnih situacijah.

-9042548651226449990.jpg

Oddaja Dobro jutro RTV1

Oglejte si prispevek o knjigi Ujetniki preteklosti v oddaji RTV1 Dobro jutro z voditeljico Špelo Močnik: 17.1.2024 ob 8:30 v živo.

20240117_093139.jpg

Oddaja Zamolčane resnice
Pasti nekemičnih zasvojenosti

16.1.2024 ob 18h bo oddaja Zamolčane resnice - Pasti nekemičnih zasvojenosti v živo z Bojanom Kodeljo in Neodvisen.si za OŠ Alojza Gradnika Dobrovo.

V teh oddajah, ki potekajo v živo iz studija, se srečujemo z učenci višjih razredov devetletke, njihovimi učitelji in starši, in se pogovarjamo o problemih raznih zasvojenosti. Predvsem je poudarek na nekemičnih zasvojenostih. Starše in učitelje skrbi očaranost mladostnikov z družabnimi mediji in videoigrami, ki se kaj lahko iz zabavne igre spremenijo v zasvojenost ali predmet vrstniškega nasilja. Daj eno sliko od Bojana posneto v studiju.

IMG_4722.JPG

Radio Ognjišče
Nova knjiga Ujetniki preteklosti

Pogovor v zvezi novo knjigo Sanje Rozman Ujetniki preteklosti z Matejo Subotičanec na Radiu Ognjišče je bil posnet 15. 1.2024 , na sporedu Radia Ognjišče pa bo predvidoma 5. 3. ob 21h. 

20240115_105412 (1).jpg

Recenzija avtorice Barbare Ane Fužir Schart
o knjigi Ujetniki preteklosti

dr. Sanja Rozman: Ujetniki preteklosti

literarizirana avtobiografska pripoved, poljudnoznanstveni psihološki semafor

Mladinska knjiga, 2023

Avtorica, zdravnica in psihoterapevtka, dr. Sanja Rozman, je zagotovo en izmed nosilk temeljev razvoja in zdravljenja nekemičnih odvisnosti v slovenskem prostoru. Mendarodno priznana predavateljica o zasvojenosti in travmi s svojo najnovejšo knjigo, Ujetniki preteklosti, raztira vse nianse nekemičnih odvisnosti.
Kako opredeliti to tekoče berljivo, literarno izpiljeno strokovno obogateno dinamično pripoved, ki bralcu ponuja več gledišč branja in luščenja spoznanj ter tako nagovarja raznolike javnosti? Lahko jo beremo kot uporabniki psihoterapije, lahko jo beremo kot psihoterapevti, pripoved je namreč zastavljena kot dinamičen odnos med psihoterapevtko, avtorico v prvi osebi in njeno klientko Ano.  
Lahko pa jo beremo tudi kot radovedni humanisti, ki želijo slediti novim spoznanjem s področja nevrologije in psihologije.

Dr. Sanja Rozman je avtorica osmih knjig in prva, ki je v slovenskem prostoru predstavila in uveljavila pojme nekemičnih zasvojenosti, s posebnim poudarkom na odvisnosti od odnosov. Izobrazbo je pridobila pri najbolj svetovno znanih strokovnjakih za zasvojenost in travme. Da sta prvo in druga, zasvojenost in travme ne le bližnji znanki, ampak praktično siamski dvojčici, je dejstvo, ki tudi po njeni zaslugi počasi vse bolj prodira v psihoterapevtsko znanje in prakso.
Že več kot trideset let vodi terapevtske skupine, svoje bogato znanje in izkušnje deli v Zavodu Sprememba v srcu. Je avtoriteta na področju zdravljenja travm in nekemičnih zasvojenosti, njene prispevke je bilo moč spremljati v številnih časopisih in revijah kot tudi na spletnem portalu neodvisen.si.


Ujetniki preteklosti je knjiga, po kakršnih običajno posegamo v prevodih, ko prebiramo spomine legendarnih psihiatrov in psihoterapevtov; ko prebiramo njihove dinamično ubesedene prakse in spoznanja.
Naslov je osnovna premisa dela – smo ujetniki preteklosti – predvsem do točke, dokler tega ne ozavestimo. Preteklost diktira našo sedanjost in prihodnost na podlagi prepričanj, ki smo jih, četudi v dobri veri, nekoč sprejeli.


Prepričanj, ki so nas nemara nekoč obvarovala še hujšega, danes pa prav zaradi njih postajamo sami sebi najhujši sovražniki in saboterji.
“Kaj če je izkušnja tako grozna, da se ne sklada s prepričanjem, da je svet varen? Kaj narediš, kadar škiliš in ti vsako oko ponudi malo drugačno sliko, zato vidiš dvojno? Zamižiš na eno oko, da bi videl samo eno od slik. In drugo odmisliš ali pozabiš. Tehnično ustrezneje, vse skupaj potlačiš pod površinsko raven psihe in se pretvarjaš, da ne obstaja.”

Pred nami je izredno dragocena knjiga, saj izhaja iz domačih izkušenj in prakse – na žalost pa tudi iz naravnost tragične statistike.


Eno izmed krutih dejstev, iz katerih izhaja premisa knjige, sicer ne neposredno navedeno, je število aktivnih alkoholikov v slovenski kulturi, medgeneracijska travma, ki se zaradi te tolerance do “mokre kulture” prenaša naprej, in “okužba” s temi destruktivnimi vzorci vedenja, ki ne zadanejo samo alkoholika samega, ampak precej širši krog. Razdiralne vplive alkohola tako po nekaterih statistikah čutita kar 2/3 Slovencev – ali v obliki direktnega nasilja, materialne in čustvene škode, ali pa v obliki posrednih, a nič kaj manj škodljivih prilagoditvenih vedenj, ki se razvijejo zaradi pitja nekoga v naši okolici.


A vendar – knjiga Ujetniki preteklosti ne postavlja v ospredje alkohola – postavlja v ospredje Človeka, njegovo zmožnost, da se dvigne nad determiniranost, v kateri se počuti ujet.  Nikakor ne predstavi alkoholika kot edinega “krivca” v tem plesu teme – za ples sta vedno potrebna dva. Za dramski trikotnik pa še kakšen več.
“In plačala je s tem, da je bila njegova žrtev. Igranje žrtve je bilo zanjo itak droga, ki jo je potrebovala tako, kot je oče potreboval alkohol.”

Avtorica, ki izhaja iz tradicije transakcijske analize, slikovito predstavi mamljiv dramski trikotnik, v katerem se vloge ŽRTVE, NAPADALCA IN REŠEVALCA – nenehno izmenjujejo. In da je dostikrat nekaj, kar imamo za odnos – samo preigravanje the vlog. Težko je najti smisel v norosti …
Otroci, ki so ujeti v takšne toksične medsebojne igre staršev, bodo za odraslost dobili grozljivo popotnico. Težak nahrbtnik, ki ga bodo lahko odložili le z zavestno in prisebno pristnostjo.
“Kaj pa tisti otroci, ki dobivajo mešana sporočila, da so starši včasih tam, drugič pa ne? Mogoče je mama bolna, dela nadure, je zasvojena ali pa obsedena z alkoholikom kot na primer Anina mama, ki je bila včasih topla in ljubeča, drugič pa rigidna in čustveno hladna v svoji obsedenosti?
To otroci bodo odrasli v prepričanju, da “ni dovolj” … ljubezni, hrane, pozornosti, denarja, dela in česar vse si še lahko izmislite … in da po vsej verjetnosti ne bodo mogli potešiti svojih potreb, razen če postanejo … popolni, seksi, vitki in drugim na razpolago.”

Knjigi delam krivico že s tem, ko jo poskušam skrčeno predstaviti – delo je čudovita predstavitev holistične metode, po kateri dr. Sanja Rozman deluje in jo je razvijala več kot trideset let. Je delo, ki predstavi še kako inovativen pristop okrevanja od preteklih travm in današnjih neustreznih vedenj, ki smo jih razvili kot odgovor na rane iz preteklosti. Je branje, ki vzradosti jezikovne sladokusce, je branje, ki poboža ranjene.


A nemara bi bil bolj kot naslov Ujetniki preteklosti primeren kakšen drug … Knjiga namreč ni fatalistično javkanje nad krivično preteklostjo in “kako se nič ne da”. Vse kaj drugega. Nemara bi bil “Osvobojeni preteklosti”, “Ozdravimo rane preteklosti” bolj na mestu. Kajti da se, v človeku je moč zdravljenja še tako hudih ran – in vsa knjiga Ujetniki preteklosti diha to sporočilo upanja.

Naslov gor ali dol – najnovejša knjiga Sanje Rozman je dragocen doprinos k poznavanju skrivnosti delovanja človekove duševnosti v vsej njegovi veplastnosti.

Dr. Sanja Rozman predstavi (in že tri desetletja v svojem Zavodu tudi izvaja) skupinsko psihoterapijo. Saj, če naj uporabim njene besede, “je povsem logično, da odnosov ne moreš popraviti, ne da bi jih imel. Treba si je zmočiti noge in ne le pametovati z obale. Še najbolj varno je to početi v nadzorovanem okolju skupine, ki jo vodi terapevt.”

Barbara Ana Fužir Schart

Ujetniki preteklosti_naslovnica.png

Snemanje podcasta o travmi za

Sensa - Modra soba

Sanja Rozman z prof. dr. Metko Kuhar, profesorico na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani v podcast oddaji Modra soba.

Dve uri zanimivega pogovora o novi knjigi Ujetniki preteklosti, v kateri avtorica na poljuden način opisuje proces okrevanja po travmi in zasvojenosti.

Metka je res eden najbolj kvalificiranih sogovornikov pri nas, ki se tudi raziskovalno ukvarja s travmo, in kar ni nama zmanjkalo tem za pogovor. Podcast bo objavljen 31. januarja.

sensa.png
bottom of page